MOJE KALORIJE
Z nami do boljše postave.

Zakaj »diete« ne delujejo?

Statistični podatki kažejo dejstvo, da večina ljudi, ki se poslužuje diet pridobi nazaj v enem letu vse izgubljene kilograme. Šokanten je predvsem podatek iz študije in sicer kar 95% vseh ljudi, ki so se posluževali diet, je po enem letu pridobilo nazaj vse kilograme. Ena stvar pri tem je vsekakor gotova, večina diet ne deluje dolgoročno. Saj če bi delovale, ne bi imeli prehrambene industrije v vrednosti več deset milijard evrov. Tukaj se postavlja vprašanje zakaj ob vseh vrstah diet, različnih pristopov, strokovnjakov in knjig še vedno ne izgubimo telesne maščobe na dolgi rok. Odgovor je v tem, da diete delujejo proti naši biologiji, psihologiji in proti naši prirojeni potrebi po užitku. In prav te so ključne dimenzije zaradi katerih diete ne morejo nikoli delovati dolgoročno. 

 

Diete niso in nikoli ne bodo učinkovite pri izgubi telesne maščobe. Lahko, da boste izgubili začasno nekaj telesne teže, vendar jo boste slej kot prej pridobili nazaj. Še huje, postali boste še bolj debeli.

 

Naše telo ob dietah odreagira tako, da upočasni proces izgorevanja maščob in doživlja dieto kot stresni dejavnik. Ob tem telo proizvaja stresni hormon kortizol in adrenalin, ki upočasnita proces porabe kalorij. Telo zazna prekomerno zmanjšanje vnosa kalorij kot nevarnost za preživetje in posledično avtomatično vklopi obrambni mehanizem ter upočasni porabo kalorij. 

 

Spremembe prehrambenih navad v dietah so zunanje spremembe ali drugače rečeno površinske spremembe, ki ne ustvarjajo dolgoročnih sprememb, ker se ne dotikajo naših  verižnih prepričanj, vzorcev mišljenja in vedenja, ki so ključni pri izbiri hrane in prehranjevalnih navad. Za dolgoročne spremembe se ne smemo ozirati samo na izbiro hrane ampak se moramo vprašati tudi zakaj jemo, kako jemo in kakšni smo kot jedci. Pri spremembah se moramo nanašati tako na zunanje kot notranje (psihološke) ravni prehranjevanja. Miselnost, ki je lahko zavedna ali nezavedna je ključna v odnosu našega telesa in hrane.   

 

Z ustvarjanjem pozitivnega odnosa med telesom in hrano bomo dejansko podprli našo biološko in psihološko raven pri ustvarjanju idealnih pogojev za doseganje naše optimalne telesne teže. 

 

Odrekanje prehrani in drastično znižanje vnosa kalorij v telo vsekakor ni pravi način pri zdravem in dolgoročnem izgubljanju telesne maščobe. Ključnega pomena je vnos uravnotežene in kakovostne prehrane v naš jedilnik. Samo tako boste dosegli vaše cilje. 

 

Si želiš izdelati optimalen jedilnik, spremeniti prehranske navade in s tem za vselej preoblikovati vašo postavo?

Klikni TUKAJ in postani uporabnik vodilne aplikacije v Sloveniji za hitro in enostavno izdelavo jedilnika ter izkoristi akcijsko ponudbo.